середа, 18 січня 2017 р.

Проводимо «мозковий штурм» разом з дітьми


Томас Едісон одного разу сказав: «Щоб отримати велику ідею, потрібно, щоб ідей було багато».
Незважаючи на те що діти схильні до творчості та фантазії, їм іноді важко згенерувати безліч ідей для вирішення проблеми, що виникла. Найчастіше вони хапаються за перше, що спадає на думку, – ідею, запозичену ними з казок або телебачення. Але для креативного підходу до проблеми перша ідея, як правило, не підходить, оскільки в більшості випадків вона пов'язана зі штампами та стереотипами.

Діти, як і дорослі, мають потребу в допомозі, щоб вивільнити свій творчий і розумовий потенціал і запропонувати цілий ряд ідей у відповідь на будь-яку проблему. Саме для цих цілей і призначений так званий «мозковий штурм».
«Мозковий штурм» є творчим процесом. Це найкращий спосіб розглянути проблему з різних сторін. Учасникам він може принести багато радості, задоволення й натхнення. Ось деякі поради про те, як проводити «мозковий штурм» з дітьми:
  • «Мозковий штурм» з дітьми – це командний вид роботи. Як батьки ви берете на себе провідну роль: ставите запитання, приймаєте відповіді, заохочуєте ентузіазм і стимулюєте фантазію такими навідними питаннями, як «А якщо?».
  • Для проведення «мозкового штурму» бажано мати більше учасників, ніж просто ви й дитина. Постарайтеся залучити до процесу інших дітей, а якщо такої можливості немає, то інших членів сім'ї.
  • Зберіться разом з дітьми у сприятливій обстановці та поставте запитання, що б описувало наявну проблему, наприклад: «На наступному тижні у нашої бабусі день народження. Що ми можемо придумати, щоби зробити це свято для неї особливим?».
  • Беріть до розгляду всі ідеї й заохочуйте якомога більшу кількість відповідей такими словами, як «Чим більше, тим краще!», «Чудова ідея!», «А якщо спробувати по-іншому?», «Нічого собі!», «Що ще?». Беручи абсолютно всі ідеї, ви допомагаєте розкриватися творчості.
  • Якщо хтось буде розвивати свої ідеї на підставі чужих, це зовсім не повинно вважатись нечесним. Наприклад, якщо одна дитина передбачає, що виріже з кольорового картону листівку, а інша захоче намалювати на ній квіти, то ви можете об'єднати ці ідеї та створити гарну листівку із зображенням квітів – чудовий подарунок бабусі.
  • Навіть якщо ідея явно не буде працювати, запишіть її, не відкидаючи, оскільки вона може бути сходинкою (трампліном) до іншої, більш корисної та зрілої відповіді. І все ж при роботі з дітьми варто нагадати їм про те, що, здійснюючи «мозковий штурм», команда учасників переслідує конкретну мету, якої слід дотримуватись, не особливо відволікаючись на інші теми. При цьому вся сім'я, від 2 до 102-х років, має можливість висловити свої творчі ідеї та думки.
  • Візуалізуйте ідеї. Діти можуть краще зосередитись на своїх думках, якщо їм допомагає в цьому будь-яке зображення чи напис. Діти можуть використовувати їх у якості уявної відправної точки в міру того, як вони перебувають у пошуку нових ідей. Це може бути ім'я персонажа на аркуші паперу, або записані вже висловлені ідеї, або начерк обговорюваного персонажа.
  • Використовуйте фонову музику. Деяким дітям музика допомагає зосередитись. (Інших вона може відволікати. Це індивідуально.) Інструментальна музика здатна створити атмосферу, відповідну обговорюваній теми без відволікання уваги.
  • Допоможіть дітям вийти за рамки очевидного й банального. Наприклад, якщо всі придумують імена для подарункового ведмедика-супергероя, першою реакцією найчастіше буде ім'я «Суперведмедик». Вдячно прийміть цю відповідь і скажіть: «Чудова ідея! Але як ще ви могли б назвати нашого героя? Адже ви можете придумати що-небудь цікавіше!».
  • Після того як прийом ідей буде закінчено і всі вони будуть записані на папері, переходьте до їх обговорення. Почніть з найневідповідніших ідей і викреслюйте їх одну за одною, шанобливо аргументуючи таке рішення, доки у списку не залишаться найбільш конкурентоспроможні. Розгляньте їх з різних сторін, зважте та продумайте їхнє застосування.
  • Добре, щоб діти побачили, якого прогресу їм удалось досягти завдяки проведеному заходу.
  • Перш за все пам'ятайте, що «мозковий штурм» повинен бути веселим. Дивовижна енергія, що вивільняється у групі, допомагає дітям розкритись та окрилює їх. «Мозковий штурм» не тільки для дітей, а і для дорослих повинен асоціюватися з вибухом свободи, натхнення, творчості та ентузіазму.
Що дає «мозковий штурм» дітям?
  • Дитина відкриє для себе задоволення в тому, щоб розглянути проблему з різних точок зору. Практика цієї навички дасть дитині цінний інструмент для вирішення проблем.
  • Члени вашої родини стануть ще ближче один до одного у процесі веселого та творчого обміну ідеями. Коли дитина має можливість вільно висловлювати свої ідеї, і при цьому її ніхто не висміює, це допомагає їй розвивати креативність, довіру до оточення та впевненість у собі.
  • Навички, які дає «мозковий штурм», можна використати для вирішення багатьох проблем, як академічних, так і проблем реального життя, з якими ваша дитина може зіштовхнутись у сьогоденні або майбутньому.

Немає коментарів:

Дописати коментар