середа, 16 листопада 2016 р.

Гармонія і заспокоєння з мініатюрним садом дзен

В Японії є цікаві естетичні та філософські явища, наприклад, кам'яні сади. Використовуються вони в храмах та ландшафтному дизайні не тільки для краси: первинне призначення дзен садів полягало в просторі для медитації, відстороненні від метушні та побутових проблем. В дитячій творчості робота з "кам’яним садом" дасть можливість заспокоїтися і розслабитися, поринути у світ фантазії, побути наодинці з собою.

Матеріали:
  • маленька домашня рослина (бажано сукулент)
  • дрібний пісок для тераріуму
  • ємність для піску (великий горщик, салатниця, коробка)
  • інструменти для створення візерунків (ложка, виделка, зубочистки)

Творчий процес
Поставте маленький кактус разом з горщиком у велику ємність і засипте піском. Можна взяти будь-які інші сукуленти — за ними потрібен мінімальний догляд, з яким впорається навіть дитина. Також рослину можна замінити красивим каменем, як в оригінальному японському мистецтві кам’яних садів.

Тепер доручіть дитині створити візерунки за допомогою найпростіших інструментів. Випуклою частиною ложки зручно розрівнювати поверхню піску, зубочистками та виделкою роблять маленькі борозни різних форм. Робота з піском зачаровує малюків простотою і ефектами: за кілька секунд можна зробити малюнок, потім стерти і створити новий.

Чим дрібніший пісок ви обрали, тим краще буде видно борозни на поверхні сипучого матеріалу. Для найбільш ефектного вигляду "міні-саду" його треба виставити на вікно або біля настільної лампи — коли світло падає збоку, краще видно тіні і сам візерунок стає об'ємнішим. Рекомендуємо проекспериментувати з різнокольоровим пісочком, камінням різної форми, спеціальними міні-скульптурами для домашнього саду дзен.

Насолоджуйтесь красою звичайних явищ та покажіть дитині вишукану простоту. Візьміть за правило щодня відволікатися від буденних справ — хоча б на десять хвилин. Вдалої творчості!


Немає коментарів:

Дописати коментар